зоокът

Начало | зоокът | Да научим пернатия си любимец да говори като следваме тези 5 съветчета (1 част)

Да научим пернатия си любимец да говори като следваме тези 5 съветчета (1 част)

Аз детето | 2019-11-14

Да научим пернатия си любимец да говори като следваме тези 5 съветчета (1 част)

Искате ли да имате за домашен любимец един пернат летящ приятел? Оказва се, че много деца искат и всъщност папагалите вече са по-обичани дори и от котките и кучетата! Това е така поради ред причини. Основните обаче са, че тези животни се гледат по-лесно, много са красиви, а също така могат и да се научат да говорят. Много деца искат и в крайна сметка получават папагали като домашни любимци, защото се надяват да имат забавно словесно взаимодействие с тези уникални и интелигентни същества. Те могат да имитират каквото им кажете, а понякога дори изглежда така все едно провеждат цял разговор с вас. Колко време обаче им трябва на пернатите, за да научат това? Определено повече отколкото търпението ви може да издържи. Затова предлагаме 10 съветчета, които определено ще накарат пернатия ви приятел да проговори по-бързо и лесно.

Запознайте се с особеностите на вида папагал

Теоретично всички видове папагали трябва да могат да се научат да имитират човешки език, но някои са по-малко умели да „говорят” от други. Африкански сиви папагали (жако), амазонски червеношапчест папагал, какаду и корелите са може би най-известните „говорещи“, но дори и малки папагали, като вълнисти или неразделни могат да бъдат научени да говорят с течение на времето. Тези видове са толкова интелигентни, че могат да се научат да говорят разпознаваеми думи, фрази и дори изречения. Ако вашият приоритет е да имате папагал, който говори, най-добре е да се придържате към един от видовете, по-известен с умението да говори. Други видове, които обикновено се отглеждат като домашни любимци, като ара и канарчета дори, също могат да бъдат научени да говорят някои думи, но имайте предвид, че при тях става по-трудно и често само този, който ги е учил разбира точно какво казват.

Започнете с нещо лесно

Независимо от това какъв вид птица тренирате, най-добре е да започнете с една или две прости думи, като „здравей“, „чао-чао“ или „птица“. След като птицата овладее тези думи, можете да добавите други думи за формиране на фрази и дори изречения. Ето по този начин лесно ще научите папагала си да говори много.

Повтаряйте често

Птиците се научават да имитират думи, като ги чуват отново и отново, така че бъдете готови да повторите думата много пъти, преди вашата птица да я схване. Доста пернати се научават да имитират звуци от околната среда, като звънеца на врата, микровълнова фурна или телефон, без собствениците им да ги учат, точно защото ги чуват често. Папагалите всъщност имитират звуци от околната среда преди да започнат да имитират говор. Това е особено често срещано при африканските сиви папагали, които могат да бъдат най-много говорещи, но често не започват да говорят чак докато навършат 1-годишна възраст. Така че не се разочаровайте, ако папагалът ви не започне да повтаря това, което казвате веднага, когато започнете да се опитвате да го научите на нови думи.

Говорете ясно

Папагалите се учат най-добре, когато думите, които чуват, се изричат ясно всеки път, когато ги чуят. От решаващо значение е учителят (стопанинът) да не мрънка думите си под нос, а да ги казва ясно и силно, при това с един и същи тон всеки път. Изглежда птиците се учат по-бързо, когато някоя дума им се повтаря на висок глас и с възторжен тон. Ключът към мимикрията (ученето да имитират звуци) при птиците е ясното повторение.

Награждавайте пернатото

Най-добрият начин за насърчаване на птица да научи дума е с награда. Първоначално всеки път, когато кажете новата дума на папагала, дайте малка почерпка, която той или тя получава само по време на тренировка. В зависимост от вида на птицата давайте семка, парченце ябълка, грозде или пък специална бисквитка, която се продава в зоомагазините. Ключът е да намерите това, което вашата птица обича най-много и да предлагате тази храна само по време на тренировка, като възнаграждавате птицата веднага след като изпълни желаната задача. Първоначално предлагайте на птицата лакомството всеки път, когато кажете думата. Когато птицата осъзнае, че ще получи лакомството, когато произнесе тази дума, изчакайте, докато птицата ви погледне, след като кажете думата, преди да дадете наградата. След като птицата започне да се опитва да произнася думата редовно, изчакайте, докато опитът се доближи до това как всъщност звучи думата. В крайна сметка птицата ще ви види как държите лакомството и може да каже думата без вашата подкана, само за да получи наградата.

Ето тук и останалите съвети.

Ако харесвате папагалите, не пропускайте да прочетете:
Какапо – най-уникалният папагал в света
Вълнистите папагали – полезни съвети за отглеждането им
Поли иска крекер! Красива птица, красива! Добра птица, добра! – когато папагалите говорят
5 неща за корелите, които не знаете



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град