спорт

Начало | спорт | Достатъчно смели ли сте, че да опитате Slacklining...

Достатъчно смели ли сте, че да опитате Slacklining...

Аз детето | 2020-01-27

Достатъчно смели ли сте, че да опитате Slacklining...

Кой от вас е безразсъдно смел? Когато за първи път се научихте как да карате колело, скоро скачахте ли с него от бордюри и рампи? Случвало ли ви се е да грабнете скейтборд и просто да знаете, че сте родени за такива неща? Може би вашата идея за тръпка е още по-радикална. Мечтаете ли един ден да скочите от самолет с парашут? Какво ще кажете за изкачването на връх Еверест? Или пък да ходите по въже през Гранд Каньон? Ако идеята да се разхождате по въже високо във въздуха предизвиква интереса ви, тогава имаме спорт, който може да ви хареса. Нарича се Slacklining и всъщност е уникален спорт. Някои от практикуващите смятат, че това всъщност е повече изкуство отколкото спорт. Те вярват, че може да се обобщи като смесица от тренировки за баланс, отдих и медитация.

Slacklining включва опъване на мека, еластична лента с ширина около 1-2 см между две точки – обикновено са дървета. Въжето може да е само на няколко сантиметра от земята или може да е на стотици метри във въздуха. Ключът към ходенето по такава лента е баланс и контрол. За разлика от въжето, напрежението върху лентата може да се регулира, за да създаде различни ситуации. Например изцяло опънатата и еластична лента може да се използва за трикове, подобни на тези при скачане на батут, йога или ходене на дълги разстояния. Експертите смятат, че този спорт е започнал да съществува първо при скалните катерачи в Национален парк Йосемити през 80-те години. Алпинистите са снабдени с подобни ленти, за да подобрят концентрацията, здравината и баланса между изкачванията.

Днес обаче практикуващите този спорт го правят навсякъде. В парка, в специални зали, на плажа и дори над вода. Последното се смята за най-трудно, но и най-безопасно – стига да можеш да плуваш! Това е така защото движението на водата под лентата затруднява контрола на баланса. Всъщност това е всичко! Защо тази пролет и лято не опитате Slacklining, разбира се на малко разстояние от земята и най-добре над свежа трева. Но опитайте, може това да е вашия спорт и един ден да ходите на място по-високо и от Големия каньон!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град