За родители

Начало | За родители | Как да помогнете на детето с математиката, когато самите вие не я разбирате – 5 лесни съвета

Как да помогнете на детето с математиката, когато самите вие не я разбирате – 5 лесни съвета

Аз детето | 2019-12-28

Как да помогнете на детето с математиката, когато самите вие не я разбирате – 5 лесни съвета

За всяко дете родителите му са най-невероятните хора на света. Те са най-способните, най-умните и могат да му помогнат за всичко. Понякога обаче дори и задачите по математика за петокласници могат изведнъж да разкрият на хлапето, че родителите му не са чак толкова „най“. Често задачите се оказват истинско предизвикателство и поставят много родители в задънена улица. Все пак, не всички сме били много добри по математика, а и след толкова време е нормално да сме забравили някои уроци. Но какво да направи родителят, чиято работа е малко по-далеч от математиката, за да не разочарова детето си и все пак да успее някак да му помогне. Специалистите от Skyeng Math ви дават 5 съвета!

Говорете с учителя

Един искрен разговор на четири очи ще ви даде представа откъде да започнете: учителят може добре да види какви са трудностите за вашето дете и да му помогне, но понякога просто трябва да му бъде подсказано, защото преподавателите невинаги имат достатъчно време да наблюдават всички ученици в класа. Обяснете на преподавателя какви трудности изпитва детето, какви задачи го затрудняват, какви са уменията му, какви са неговите силни страни. Тази информация ще е наистина полезна и така учителят ще разбере на кое да наблегне точно при вашето дете или ще ви насочи към подходящите допълнителни уроци. Но ако учителят каже от вратата, че вашето дете е безнадежден мързелив човек, учтиво се сбогувайте и си тръгвайте. Просто нямате късмет с учителя... и това се случва. И намерете частен учител или пък друго училище.

Намерете на детето добър учител по математика във или извън училището

Добър е този преподавател, който кара ученика да се чувства удобно, да не се страхува от грешките си и уроците да са му интересни. Математиката действително е невероятен предмет. Тя може да бъде много вълнуваща и креативна или може да бъде досадна и трудна. Това зависи от личността на учителя. Задачата на добрия преподавател на ниво училище не е да набие в главата на ученика някакви формули за решаване на задачи, а да покаже красотата и изяществото на математиката. Затова обърнете внимание не толкова на академичните постижения и опита на учителя, колкото на реакцията на детето. Ако то ви каже, че се отегчава от часовете, ако е нервно и се страхува от уроците по математика, нищо няма да се получи.

Помогнете на детето да мисли логично

Логиката е основата на математиката. И дори и самите вие да не сте били толкова добри ученици по математика, все пак можете да играете логически игри с детето си – те помагат на мозъка да се приспособи към изучаването на този труден предмет, да се научи да вижда модели и да изчислява. Има много логически настолни игри – „Rummikub“, „Puzzler. Logic“, „Kluedo“, обикновени шашки и шах, „Ubongo“ и стотици други. Игрите са забавни и ще помогнат на детето не само да развие логическото си мислене, но и да победи страха от математиката.

Запишете детето в математически клуб

Такива клубове не са непременно пълни с млади гении, които дори в детската градина са смятали с дроби и знаят наизуст цялото число Пи. В подобен клуб детето ви със сигурност ще се забавлява, докато учи, а може и да си намери приятелчета, които да му помагат с домашните. Какво по-хубаво от това? И ако в училище се учат да използват стандартни формули, то в клубовете тренират умението на хлапетата да мислят и да правят изводи. Затова случаите, когато изведнъж „двойкаджията“ се оказва доста добър математик не са редки.

Спрете да упражнявате натиск върху детето

Всъщност тази стъпка трябва да е първата. Искате детето да е най-доброто във всичко – включително математиката. И то да е такова едва ли не от раждането си... Но в неговия клас има още 20-30 други деца и техните родители също очакват тяхното потомство да бъде най-доброто. Въпреки това, всички не могат да бъдат най-добрите във всичко. Прекомерните изисквания ще доведат до факта, че детето ще живее в постоянен стрес и никога няма да се научи спокойно да приема поражението. Трябва да се научите как да възприемате философски провалите и неуспехите на детето. „Двойката“ по математика не означава, че детето ви няма да успее в живота, а „шестицата“ сама по себе си не гарантира успех. А това, че непрекъснато му се карате за оценки, които не са отлични, при това за всичко е безполезна „мотивация“ за която дори няма смисъл да говорим.

Ето и още няколко забавни и интересни математически предложения за деца от нас:
С тикви и малко математика настава истинска забава
„Защо ми е да уча математика?“ – един учител дава интересни отговори на въпроса
Математиката може да бъде много забавна
Няколко лесни и прости математически трикчета, които ще ви помогнат повече, отколкото подозирате



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град