зоокът

Начало | зоокът | Куче пада от небето в австралийска къща и се оказва застрашен вид динго

Куче пада от небето в австралийска къща и се оказва застрашен вид динго

Аз детето | 2019-11-06

Куче пада от небето в австралийска къща и се оказва застрашен вид динго

„Ох, как искам някое необикновено и сладко кученце, точно сега!“ – може би това са си мислили живеещите в къща в центъра на австралийския град Уандилигонг, докато са си седели спокойно на семейна вечеря в двора и са чули скимтене от небето. Точно така! Тази история може и да ни звучи като измислена приказка или пък някаква не особено смешна шега, но е напълно истинска. Австралийското семейство вечеряло спокойно в двора си, когато от небето право върху масата със силно скимтене паднало малко кученце. Те направо не могли да повярват на очите си, а кой друг би успял. „Мислех си, че сънувам и дори си удрях шамари, за да се уверя, че не е така“ – споделя мъжът от семейството.

Разбира се след като се уверили, че всичко е наистина, хората прибрали малкия сладур у дома, нахранили го с каквото имат от тяхната вечеря и той веднага се скрил под леглото им, защото бил много изплашен. Това е съвсем нормално, като се има предвид, че си преживял свободно падане от небето. На другия ден хората, които вече кръстили кучето Уанди, го завели на ветеринар. Очаквали ги и още по-големи изненади. Първо лекарят видял следи от нокти по гърба на животинчето и установил, че то не е излетяло от багажното на някой самолет, а е било носено в ноктите на голяма хищна птица като орел, преди да е изпуснато. И още по-впечатляващото е, че се е разминало само с уплаха, иначе е напълно здраво.

Каква порода е обаче се оказало още по-голямо предизвикателство за разгадаване. За да разберат какво животно е всъщност, 10-седмичната пухкава топчица минава ДНК изследване. Докато хората чакат резултатите от анализа, животинчето, наречено Уанди, е преместено в приюта на Австралийската динго фондация във Виктория, където да се грижат за него. И се оказва, че си е на правилното място, защото сладкото кученце, се оказва застрашен вид динго. „Той беше много щастлив, че е прибран. Той беше просто малък и толкова сладък“, казва ветеринарният лекар Ребека Дей, която е първата, погрижила се за животното, след като е спасено, съобщава CNN.

Уанди е планинско динго, разновидност, която е най-застрашена от изчезване. Другите две са тропическо и пустинно динго. „Тази разновидност за съжаление живее по източното крайбрежие, където живее 80% от австралийското население“, обяснява Лин Уотсън, директор на Австралийската динго фондация. „Така че не само хабитатът на планинското динго изчезва, но и нашето преследване на животното, което за съжаление прилича на куче, са довели почти до изчезването на тези красиви животни“. Чистокръвните динго като Уанди могат да помогнат за запазването на вида, намалявайки шансовете му да изчезне през следващите десетилетия.

„Уанди ще стане част от нашата развъдна програма, добавяйки нови гени за увеличаване на силата и разнообразието на нашата популация от чисти кучета динго, които отглеждаме“, посочват от фондацията в Instagram. Като част от новия си живот дингото ще работи върху социализацията си. Той вече има другарче и бавно се запознава с останалата част от глутницата. Кучетата динго са живели в Австралия в продължение на хилядолетия, вероятно донесени от азиатски мореплаватели преди около 3 500 години. Те са важни както за културата, така и за природата, така че можем само да се надяваме видът да оцелее и Уанди да помогне за това.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град