зоокът

Начало | зоокът | Могат ли животните да изгорят от слънцето?

Могат ли животните да изгорят от слънцето?

Аз детето | 2023-08-08

Могат ли животните да изгорят от слънцето?

Представете си, че се наслаждавате на красив ден на плажа. Настанявате се на брега, докато слънцето изгрява високо в небето. Денят е ясен, топъл и се радваш, че си се сетил да донесеш допълнителна тубичка слънцезащитен крем. Изглежда, че ще ти трябва! И изведнъж ви хрумва една мисъл. Оглеждате се! Чайките. Костенурки. Куче, гонещо фризби. Всички тези животни са тук на плажа с вас, но, разбира се, не носят слънцезащитен крем. Всички ли ще се превърнат в яркочервени омари до края на деня? Могат ли животните дори да получат слънчеви изгаряния?

Краткият отговор е да, животните могат да получат слънчеви изгаряния. Въпреки това, много от тях имат естествена защита срещу слънцето. Тази чайка, която лети над главата ви? Перата ѝ осигуряват защита. Костенурката близо до брега? Черупката и люспите ѝ осигуряват добро покритие. Но много други животни нямат толкова късмет. Животните с бледа кожа и малко козина са най-застрашени от слънчеви изгаряния. Няколко примера са прасета, носорози и слонове. Как се предпазват от слънчевите лъчи? Някои от нашите чудесни приятели вече знаят, че прасетата използват кал като слънцезащитен крем. Те се търкалят в нея, за да се покрият и да пазят кожата си от слънцето. Носорозите правят същото. Слоновете хвърлят пясък върху себе си (и потомството си), за да избегнат слънчево изгаряне.

Виждали ли сте някога хипопотам в зоопарка? Ако е така, може би сте забелязали, че имат бледа кожа около очите и ушите. Тези петна са особено уязвими от увреждане от слънцето. За да защитят кожата си, хипопотамите си правят собствена слънцезащита. Това е вярно! Те отделят течност с цвят на ръжда, която абсорбира ултравиолетовата светлина. Това ги предпазва от получаване на слънчево изгаряне. Хипопотамите не са сами в създаването на свой слънцезащитен крем. Зебрафините (вид риби) произвеждат химикал, наречен гадузол, който блокира вредните лъчи. Изследователите смятат, че скаридите, морските гъби и някои земноводни могат да направят същото. Жирафите не отделят подобни неща от тялото си, но имат друга интересна адаптация. Забелязали ли сте, че голяма част от езика на жирафа е черен? Тези животни прекарват около 12 часа на ден в хранене. През това време езиците им са изложени на слънце. Някои експерти смятат, че тъмният цвят се е развил, за да предпази езика от слънчево изгаряне.

Ами домашните любимци? Как можем да ги предпазим от слънчево изгаряне? Имаме добри новини! Ако вашият домашен любимец има гъста козина, пера или люспи, няма вероятност да получи слънчево изгаряне. Ако вашият домашен любимец обаче има бяла, къса или изобщо няма козина, той е изложен на по-голям риск от слънчево изгаряне. За щастие повечето магазини за домашни любимци продават слънцезащитен крем, специално създаден за животни. Някои собственици на домашни любимци също купуват леки дрешки за питомците си, за да ги защитят. Разбира се, всички домашни любимци се нуждаят от засенчени зони, в които да почиват, когато са навън. Това също може да ги предпази от слънцето.

Как предпазвате собствената си кожа от слънчеви изгаряния? Надяваме се, че носите слънцезащитен крем, когато сте на открито. Шапките също могат да ви помогнат да защитите лицето си. Ако ще прекарате деня на плажа или басейна, вземете чадър, за да осигурите сянка. Всички с нетърпение очакват забавни дни на слънце. Само не забравяйте да защитите кожата си!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град