новини детски

Начало | новини детски | Над 14 500 ученици с петиция, искат отпадане на матурите след 4 и 10 клас

Над 14 500 ученици с петиция, искат отпадане на матурите след 4 и 10 клас

Аз детето | 2021-01-25

Над 14 500 ученици с петиция, искат отпадане на матурите след 4 и 10 клас

Петиция в интернет е събрала близо 14 500 подписа на ученици, според които онлайн обучението не дава желаните резултати и при тези условия те няма да могат да се явят успешно на външното оценяване. Омбудсманът Диана Ковачева също подкрепи исканията на децата и родителите им. Венцислава е ученичка в 10 клас и в последните седмици учи от вкъщи. Казва, че само с онлайн обучението не се чувства подготвена за предстоящото външно оценяване.

Според мен не са нужни, защото ще продължим, повечето от нас, да учат до 12 клас и да си вземат образованието както трябва. Трябва да наблегнем повече на материала, отколкото да взимаме тези матури. Не мисля, че са толкова важни, колкото след 7 или 12 клас, след като завършим“, смята Венцислава Петрова. Венцислава и още над 14 000 ученици са подписали петицията против провеждането на матурите след 4 и 10 клас. Сред организаторите е и Стефани Любенова, според която онлайн обучението не е алтернатива на уроците в клас.

„В електронна среда на обучение ние наистина не сме наясно с това какво да очакваме. Не усвояваме материала по никакъв начин, независимо колко добре ни го представят учителите. Множество ученици имат огромни проблеми с концентрацията. Не се чувстват комфортно в дистанционна среда, а и нека да не пропускаме проблемите, които не зависят от нас, като лоша интернет връзка, липса на устройство или неща, породени по съответните причини“, коментира Стефани Любенова.

Омбудсманът Диана Ковачева също настоява да бъдат отменени изпитите. Изпратила е препоръка към Министерството на образованието. „Подкрепям родителите в основателното им искане да отпаднат матурите, тъй като тяхното притеснение е, че в онлайн обучението, което продължи доста дълго, децата не са получили достатъчно задълбочени знания. Това ще ги обърка, ще ги притесни и няма да даде реална измерваемост на успеваемостта на учениците и учителите им. Системата за онлайн обучение, макар да е полезна, показа и доста дефицити“, пише в позицията на омбудсмана.

Към момента няма решение за отмяна на външните оценявания след 4 и 10 клас. Според министъра на образованието това може да се случи само ако ситуацията с коронавируса у нас се влоши. По план изпитите трябва да се проведат в средата на юни.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град