забавна наука

Начало | забавна наука | Най-невероятните и необикновени природни феномени

Най-невероятните и необикновени природни феномени

Аз детето | 2019-08-25

Космосът винаги е било мечтано, но и доста недостижимо място за хората от векове. Дори сега с нашите технологии пак крие много тайни. Всъщност дори нашият собствен дом – планетата Земя още не е напълно изследвана. Трябва да я обичаме много, защото в цялата Слънчева система, а дори може би и в цялата Вселена няма друга такава планета, с такава невероятна природа, която да осигурява тези чудесни условия за живот, а понякога някоя и друга чудна гледка или интересно изживяване. Нашата природа може да бъде мила, красива, понякога жестока, но винаги е невероятна. Тя може да бъде и непредсказуема и да ни предложи някои необикновени гледки и феномени. Може би не го осъзнаваме често, но светът ни е пълен със странни и редки природни явления, които могат да ни оставят без дъх от почуда и красота и които да ни вдъхнат респект към нея – майката природа. Сега ще ви покажем точно такива невероятни и редки природни явления, които сигурни сме, че ще запленят и вас, макар и само на снимка.

Биолуминесценция

Зад тази сложна думичка се крие нещо красиво и уникално, което може да бъде обяснено съвсем просто. Биолуминесценция се нарича производството на светлина от жив организъм. Вече се сещате, че може би най-вероятно сте виждали този феномен, при едни малки животинчета, наречени светулки. Но можете ли да повярвате, че светулките далеч не са единствените животни владеещи тази сила. Всъщност под водата има много такива животни, някой от които дори още не сме открили или пък откриваме сега.Например много видове планктони са биолуминесцентни. Водите на големите морета и океаните са пълни с тях, което пък за нас обещава една невероятна гледка. Съвсем малко движение може да задвижи процеса при този планктон, създавайки забележително шоу, когато вълна се врязва в брега, или при бързото движение на случайна лодка. Все още не е напълно ясно защо тези малки създания започват да светят. Биолуминесценцията може да има различни приложения, като например сигнализиране за появата на хищници или привличане на себеподобни за възпроизвеждане. Светлината може да служи също и като защита за най-беззащитните. Морският биолог Едит Уидър нарича техните действия „биолуминесцентна аларма“. Учените смятат, че чрез светлината едноклетъчните организми се надяват да сплашат хищниците или да привлекат по-големи хищници, които да нападнат техните нападатели.

Вулканична светкавица

Вулканичната светкавица, известна още и като „мръсна гръмотевична буря“ е феномен, в който много хора не вярват, дори и да го видят с очите си, но той съществува. Представяте ли си, че по време на изригването на вулкан, може да се образува и мълния? Сливането на пепел и искри в едно може и да звучи като фантастика, но е съвсем истински феномен. Малко са природните явления, които могат да се съревновават с разразила се буря и мощно вулканично изригване. Но когато двете стихии се сблъскат, резултатите са наистина впечатляващи. Учените твърдят, че изригването на вулканите произвежда не само потоци лава, облаци пепел и силни експлозии. Макар все още да не са сигурни точно защо се получава така, много от тях подкрепят следната теория: положително заредени отломки се освобождават в атмосферата по време на вулканично изригване. След това тези отломки си взаимодействат с отрицателно заредени частици в атмосферата и така се образува мълния.

Плаващи камъни

В продължение на години учените са озадачени от мистериозните „движещи“ се камъни в националния парк „Долината на смъртта“ в щата Калифорния. Тежките камъни се местят по дъното на пресушено езеро, оставяйки следи по напуканата кална повърхност. Досега мистериозното движение беше обяснявано с намеса на извънземни, магнитни полета или дори шега. Но след тригодишно наблюдение, в резултат на експеримента става ясно, че преместването на скалите се дължи на съвкупност от фактори. Първо, платото се пълни с вода достатъчно дълбоко, за да се образува ледена покривка през зимата, но и достатъчно плитко, за да се виждат скалите. Когато през нощта температурите падат, се образуват тънки „листове“ лед. Дебелината им от 3 до 6 мм им позволява да се движат свободно. В слънчевите сутрини ледът, покриващ водата, започва да се топи и се разбива на големи плаващи късчета, които се движат по повърхността от леки ветрове. Плаващите ледове избутват скалите пред тях с ниска (почти незабележима) скорост, по траектории, определени от вятъра и течащата отдолу вода, оставяйки следи в меката кал.

Северното сияние

Несъмнено един от най-впечатляващите феномени обаче си остава северното сияние. То е красиво, цветно и просто невероятно. Повече за него можете да прочетете тук!

Наистина е удивително какви неща се срещат в нашия свят! Природата е прекрасна!

Споделете вашето мнение и опит: какви други природни явления знаете и са ви направили впечатление?

Снимки: allcountries.org



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град