любопитно

Начало | любопитно | От какво се правят лекарствата?

От какво се правят лекарствата?

Аз детето | 2019-12-28

От какво се правят лекарствата?

Можете ли да си представите, че живеете преди хиляди години? След тежък ден прекаран в лов за храна, се връщате в пещерата си и сядате да си починете на твърдата скала. За съжаление забравяте, че копието все още е вързано на гърба ви и сега имате голяма драскотина на гърба! Какво бихте направили тогава? Няма лекари и аптеки! Няма бинт, нито лепенки, нито пък кислородна вода с която да промиете раната. Повече от вероятно е да използвате домашно лекарство, направено от растителна или животинска материя, за да успокоите наранения си и болен гръб. Древните лекарства са били просто комбинации от естествени вещества, които хората откривали – често случайно – и които биха могли да успокоят и излекуват определени заболявания. За щастие живеем в днешния ден и съвременната медицина е изминала дълъг път от преди хиляди години. Отдавна сме минали дните, когато повечето лекарства са били направени от растения или животни. Днес повечето лекарства се произвеждат чрез химични процеси.

Учените чрез изследване и внимателно проучване и тестване могат да изолират химикалите в растенията и животните, които лекуват определени заболявания. С течение на времето те успяват да създават тези вещества изкуствено и да ги използват за производство на лекарства. Както вероятно вече знаете, лекарствата приемат много форми. Някои са малки хапчета, които лесно се поглъщат. Други са огромни хапчета, които трудно могат да се глътнат наведнъж. Някои лекарства са течни сиропи, а други може да са на прахчета, които трябва да разтворите в течност. Учените и лекарите поставят лекарствата в определени форми, за да ги направят възможно най-ефективни за достигане до източника на заболяването ви. Лекарствата могат да помогнат по много различни начини. Например, някои лекарства действат, като заменят вещество, което липсва в тялото ви. Ако имате диабет тип 1, можете да вземете инсулин, който да замести инсулина, който тялото ви не произвежда самостоятелно.

Други лекарства може просто да ви накарат да се чувствате по-добре, докато тялото ви се лекува самостоятелно. Ако получите настинка, често просто трябва да изчакате тялото само да се излекува, като междувременно обаче можете да приемате всевъзможни лекарства, за да се почувствате по-добре, като облекчите болката, намалявате треската и помагате при кашлица или проблеми със стомаха. Някои често срещани лекарства, като антибиотици, действат, като убиват микробите, които ви карат да се чувствате зле. Други лекарства могат да действат, като регулират колко от определени вещества произвежда тялото ви.

Лекарствата всъщност са доста сложни за произвеждане. Лекарите и учените винаги работят върху разработването не само на нови лекарства, но и на по-добри версии на настоящите лекарства. Един източник на много нови лекарства са тропическите гори. Голямото разнообразие от растителни видове, открити в тропическите гори на света, дава на лекарите и учените изобилие от уникални химикали за работа. Експертите изчисляват, че около половината от всички лекарства на растителна основа идват от растения от тропически гори!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град