новини детски

Начало | новини детски | Честит празник, дами!

Честит празник, дами!

Аз детето | 2024-03-08

Честит празник, дами!

Международният ден на жената започва да се отбелязва в началото на 20 век в Северна Америка и Европа като ден за защита на правата на жените. Денят се отбелязва, за да се подчертаят постиженията на жените в света без оглед на национални, етнически, езикови, културни, икономически и политически различия между тях.

Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Празникът е започнал само като политическо събитие на социалистите, но постепенно става част от културата на много страни.

В някои от тях денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях. В България празникът първоначално се отбелязва в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник 8 март започва да се празнува след 9 септември 1944 г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти.

Екипът на Az-deteto.bg желае на всички дами светъл и прекрасен празник! Бъдете горди и смели в мечтите и начинанията си, покорявайте с красотата си и не забравяйте, че вашето призвание е да правите света по-добър!

Майка

(Младен Исаев)

Мамо!
Като тебе няма свято
нищо друго на света.
Ти даряваш на земята
Най-красивите цветя –
На света деца даряваш,
Нежни песни им редиш,
В люти студове ги сгряваш,
Над креватчетата бдиш!
Мамо!
Благославям твойто име,
Твоя образ мил и скъп:
По лицето ти любимо
Никога да няма скръб;
Никога сълзи да няма
В твоите добри очи,
Само радостта голяма
Като песен да звучи.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град