За учители

Начало | За учители | Честит празник, учители!

Честит празник, учители!

Аз детето | 2022-10-05

Честит празник, учители!

Всички казват, че за възпитанието на едно дете са отговорни родителите му, в което няма спор. Има обаче много неща, като знания, мечти и ценности, които детето изгражда не само у дома, но и на едно различно място – училището! Тези, които застават зад 6-7-годишното дете, което после постепенно пораства, а накрая става и зрял човек, са не само семейството, но и учителите. Именно те ни подготвят за света навън и ни дават знанията, които използваме в бъдеще.

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Денят на учителя. Идеята за това идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, засягащи статуса на учителя“. По повод годишнина от приемането на препоръките, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи 5-ти октомври като международен ден на учителя и това става факт през 1994 г., когато Световният ден на учителя се отбелязва за първи път.

Учителската професия изисква редица качества като търпение и себеотдаване, поради което тя е смятана за призвание. В България учителите винаги са имали изключително сериозен принос за развитието на обществото. По времето на Възраждането те са сред пионерите, поставили основите на възстановяването на националното ни самосъзнание. Добрият учител е като истински подарък за учениците, защото в негово лице те не само могат да намерят човека, който ги учи на всичко, но и приятел, и дори семейство.

Затова нека на този ден да си спомним за всички учители в живота си и да им благодарим за търпението, което са проявили към нас, за знанията с които са ни дарили! Честит празник на всички учители!



Коментари
1 коментар

Марая , ,

Публикувано на 08.11.2022

Искам да се уча за супер героите!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град