новини детски

Начало | новини детски | Втората смяна в училище да приключва до 18:30, препоръчват от МОН

Втората смяна в училище да приключва до 18:30, препоръчват от МОН

Аз детето | 2020-01-13

Втората смяна в училище да приключва до 18:30, препоръчват от МОН

Да няма учебни часове след 18:30 часа в името на безопасността на децата. Това обсъждат от ръководството на Министерството на образованието и науката, съобщи зам.-министър Таня Михайлова. „Идеята е втора смяна да приключва в 18:30. Много е изморително учениците да са на училище до 19:15. Предпочитам нулеви часове, но да тръгнат по-рано, защото все още и децата не са толкова изморени, и шофьорите са по-концентрирани“, коментира зам.министърката на образованието, която призна, че идеята се обмисля и заради последните инциденти с блъснати от автомобили осмокласници по улиците на столицата вечер, по тъмно.

„Ето, 23-то СУ е един добър пример. Има и други училища, които са го въвели. Надявам се да го направят тези, които могат да го направят“, добави Таня Михайлова. В училищата, които вече го правят, децата започват учебни занятия с един час по-рано. Така, ако се налага да имат седми час, също ще приключат в 18.30 часа, както ако имат само шести час. По думите на Таня Михайлова едносменният режим, който изцяло ще сложи край на ученето до късно вечер, особено през зимата, няма как да бъде въведен скоро в големите градове.

За София срокът за преминаване към една смяна на учене е 2029 г., но ако е възможно и по-рано да стане, ще се направи, каза Таня Михайлова. „Отменихме срока, защото един срок трябва да е реалистичен. Някои градове вече са на едносменен режим, но, за съжаление, поради демографския проблем – защото няма деца“, коментира Михайлова. Когато децата минат на едносменен режим, ще започват учебните занятия в 8:00, а някои дори в 8:30.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град